Mistroství světa ve sprintu 2011

13.06.2011 17:12

    V polovině července se konalo vůbec první MS ve sprintu v historii. Mistrovství se konalo v Německu ve městě Augsburg.  Samotné závody proběhly v pořádku, bez jediného zaváhání pořadatelů, ale před samotnými závody to byl boj. Byly velké problémy s vodou, která nebyla, protože bylo sucho, takže se neustále rušila soustředění, měnily se termíny. Nakonec se vše v rámci možností povedlo zkoordinovat a každý měl možnost si vyzkoušet neustále se měnící a pulzující vodu v Eiskanale. Každá jízda byla jiná a člověk nevěděl, kdy mu voda zapulzuje a to dělalo trať složitou.

Na MS odjeli 4 členové pardubického oddílu. Všichni zúčastnění reprezentovali na singlkanoi, a byl to Ondřej Rolenc, Tomáš Kejklíček a Radka Valíková. Čtvrtý člen našeho oddílu působil jako reprezentační trenér singlkanoistů a byl to Jan Šťastný, který sám v roce 2008 se na MS v Ivrei se umístil na stupních vítězů, takže právě on nám mohl nejvíce poradit.

V sobotu se jel závod singlkanoistů a kajakářek. První dvě jízdy byly kvalifikační, přičemž nejlepších 12 postupovalo do finále. Ondřej Rolenc si vedl velmi dobře a do finále postoupil s velmi dobrým výsledkem, který nasvědčoval tomu, že ve finálové jízdě bude moci zasáhnout do boje o stupně vítězů. Bohužel, Tomáš Kejklíček nezajel nejlepší první jízdu a zlepšení téměř o 4. Sekundy na 12. Místo nestačilo a Tomáš zůstal pod čarou jako 13. V odpoledních hodinách se jelo finále. Ondřej zajel velmi dobrou jízdu, ještě po dvou jízdách dokázal zrychlit a po dojezdu do cíle byl na prvním místě a po něm jeli, myslím, ještě tři závodníci, takže musel čekat, jestli někdo z nich neudělá chybu. Ondřej byl na třetím místě, když jel poslední závodník z Německa Normen Weber, nicméně finálová jízda se mu naprosto nevyvedla a Ondřej mohl začít slavit bronz!

 

V neděli se jel závod deblkanoistů, kajakářů a singlkanoistek. Za ČR nás reprezentovala čerstvá mistryně Evropy Hana Peterková a Radka Valíková. Radka si zajistila postup do finále z druhého místa. Haně se druhá jízda vůbec nevydařila podle představ a po pár metrech nedobrovolně opustila svou loď a vyplavala. Finále bylo velmi napínavé do posledních chvil, přišlo spoustu fanoušků, kteří vytvořili neuvěřitelnou atmosféru okolo tratě. Radka dojela do cíle na prvním místě, což znamenalo stoprocentní umístění na bedně, ale za ní jela ještě jedna poslední závodnice, vítězka kvalifikace, Rosalyn Lawrence, která zrovna v ten den slavila svoje narozeniny. Radka byla na prvním mezičasu rychlejší, nicméně Lawrence měla skvělý finiš a zvítězila těsným rozdílem o 0,09 sekundy. Na třetím místě se umístila Mylene Blondel z Francie, která z ME měla dvě stříbrné medaile.

V závodě hlídek naši singlkanoisté obsadili tak trochu nepopulární 4. místo.