Špindlerův mlýn 2011

07.05.2011 09:04

    Mimořádně pěkné víkendové počasí přivítalo pardubické sjezdaře na řece Labi ve Špindlerově Mlýně na velice obtížných tratích jak ve sprintu, tak hlavně v dlouhém závodě. Po loňské neúčasti způsobené nenadálým výskytem Vranky obecné. Ryby, která sice neumí plavat a normální smrtelník ji v podstatě nikdy neviděl, o to větší problémy dokáže vodákům udělat. A tak i když vypouštění vody je již tradiční, někteří zatvrzelí ochránci přírody  využili příležitosti a prosadili  možnost vypouštění vody pouze v dvouletých intervalech.

Na velice obtížných tratích ve Špindlerově Mlýně se naši kanoisté neztratili. V dlouhém závodě, který patří pravděpodobně mezi nejobtížnější závody v celé Evropě, nebylo o překvapení nouze. V závěru trati se nachází pověstná „labská soutěska“, kam přijíždějí závodníci již notně unavení a není zde proto nouze o dramatické okamžiky. V závodech singlkanoistů potvrdil svoji převahu Ondra Rolenc a zaslouženě zvítězil. Singlkanoista Lukáš Uncajtík ukázal, že mu divoká voda sedí a skončil na 3. místě. Další Pardubák končí o necelých 6 desetin sekundy na 5. místě a je jím Honza Šťastný. Ihned v závěsu následuje Tomáš Kejklíček na 6. místě. V závodě deblkánoí bohužel již nenastupuje Roman Mornštejn, který po zranění mezižeberních svalů z Kamenice pravděpodobně bude nucen ukončit letošní sezónu. Dalším deblem v závodním poli je Lukáš Uncajtík a jeho olomoucký partner David Lisický, kteří trochu opatrným přístupem končí na pěkném třetím místě. Bohužel se ve Špindlu nedařilo naší kajakářské sekci, velice slibně se rozjíždějící Tomáš Danda nezvládá právě úsek na soutěsce, opouští loď a také možnost dobrého výsledku. Ještě hůře dopadá Radka Valíková, které po převrácení v soutěsce velice šeredně a dlouho plave a musí být ošetřena rychlou záchranou službou a následně převezena na vyšetření do nemocnice.

Po předloňských výborných výkonech jsme i letos počítali hlavně s dobrými výsledky v závodech ve sprintu. Na již tradiční sprintové trati pod Michlovým mlýnem se až zlepšeným výkonem stal vítězem Ondřej Rolenc, následován Tomášem Kejklíčkem, který po výborné první jízdě vedl, bohužel však v druhé jízdě neudržel vysokou laťku a posunul se na druhé místo. Mezi prvních šest závodníků se ještě dostali Lukáš Uncajtík na 5. místě a Honza Šťastný, která zaostal na třetí pozici pouhých 8 desetin sekundy. Tento závod byl posledním nominačním závodem na MS v Německém Augsburgu a pardubičtí závodníci opět obsadili všechna nominační místa v kategoii C1 sprint. V sobotu a v neděli se na Labi také konaly závody v raftingu. Prvním závodem bylo mistrovství České republiky v kategorii R4, naše posádka TR CVOK ve složení Uncajtík, Šťastný, Daněk, Havlíček bohužel neudržela neporazitelnost z minulých let a těsně (o 2 sek.) skončila druhá. Druhým raftovým závodem byly nominační závody v raftingu v kategorii R6 spojené s mistrovstvím České republiky. Mírně pozměněná posádka TR CVOK doplněná o Tatíčka, Malého a Hammera obsadila v pravděpodobně nejtěsnějším  závodu historie (prvních 5 posádek ve 4 sekundách) pěkné 2. místo necelou sekundu za posádkou TR Morava.